Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Απολογισμός του συλλόγου "αλλάΖΩ"


Εγώ αλλάΖΩ, εσύ αλλάζεις;

Όλα ξεκίνησαν ένα απόγευμα Σαββάτου, τον Οκτώβριο του 2011 όταν μια ομάδα συμπολιτών μας παρακινούμενοι από ανιδιοτελή επιθυμία να διαθέσουν τον εαυτό τους και τη φροντίδα  τους σε άτομα  με αναπηρία, συγκεντρώθηκαν και προβληματίστηκαν γύρω από αυτόν τον υψηλό σκοπό.
Δειλά δειλά μεγάλωσε ο κύκλος, διατυπώθηκαν οι πρώτες σκέψεις και βάλαμε τους αρχικούς στόχους. Η σύνταξη του καταστατικού ήταν το πρώτο μέλημα του συλλόγου μας. Η συνεργασία με το σύλλογο «Βηματίζω» από το Κιλκίς στάθηκε πολύτιμος αρωγός στα πρώτα μας …βήματα. Οι συναντήσεις μας κάθε Σάββατο το απόγευμα, αρχικά σε ισόγεια αίθουσα της εκκλησίας και αργότερα στην αίθουσα Δημοτικού συμβουλίου του πρώην Δημαρχείου Πεύκων ευγενικά παραχωρημένη από τον αντιδήμαρχο κ. Σημιτόπουλο ήταν πια γεγονός.
Η 3η Δεκεμβρίου, παγκόσμια ημέρα αφιερωμένη στην αναπηρία, αποτέλεσε  ευκαιρία να επικοινωνήσουμε, να γνωριστούμε καλύτερα και να ανταλλάξουμε απόψεις στην ταβέρνα «Ανατολή». Στις 21 Ιανουαρίου η προβολή της ταινίας «Το μαύρο μπαλόνι» στάθηκε η αφορμή να δούμε, ν’ ακούσουμε και να συζητήσουμε για την αναπηρία. Το κόψιμο της βασιλόπιτας στη διάρκεια του ίδιου μήνα συνόδεψε τις εγκάρδιες ευχές όλων μας και την αισιοδοξία για μια δημιουργική χρονιά. Ακολούθησαν εκδηλώσεις ψυχαγωγικού-επετειακού χαρακτήρα, την Καθαρά Δευτέρα (πέταγμα χαρταετού) και την 25η Μαρτίου (παραδοσιακός μπακαλιάρος) στο εκκλησάκι της Αγ. Τριάδος όπου η ανταπόκριση των συντοπιτών μας ήταν ανέλπιστα μεγάλη.
Στις 9 Απριλίου διοργανώθηκε στο καφέ-ουζερί «το λουκούμι», ευγενικά παραχωρημένο από τους
ιδιοκτήτες του για τις ανάγκες του συλλόγου μας,  εκδήλωση με θέμα «Εθελοντισμός και αναπηρία» όπου προσκεκλημένοι να μιλήσουν  ήταν η κ. Βούλα Πατουλίδου ολυμπιονίκης-τομεάρχισσα προώθησης του εθελοντισμού του ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η κ. Μάρω Βασσάρα ψυχολόγος-υπεύθυνη του γραφείου κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας του Δήμου Νεάπολης – Συκεών. Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική. Κατά  τη διάρκεια της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε έκθεση με χειροποίητες καλλιτεχνικές δημιουργίες του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Συκεών αποσπώντας τα καλύτερα σχόλια για τις δυνατότητες των ΑμεΑ.
Στις 16 Μαΐου συνδιοργανώσαμε με τον συντοπίτη σύλλογο «Φροντίζω» εκδήλωση με θέμα: «Φροντίζω τα ζώα αλλάζω τον τρόπο που βλέπω την αναπηρία». Προσκεκλημένη του συλλόγου μας ήταν η κ. Μαρία Λίγκα φυσικοθεραπεύτρια-εκπαιδεύτρια θεραπευτικής ιππασίας στο Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας Σερρών που με τρόπο κατανοητό και επιστημονικό μας παρουσίασε τη θεραπευτική σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο άλογο και στα άτομα με αναπηρία όταν καθοδηγείται σωστά από θεραπευτές που αγαπούν αληθινά αυτό που κάνουν.
Ακολούθησαν συμμετοχές σε πρωτοβουλίες του Δήμου για τη διάθεση αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες (κίνημα της πατάτας) και στην εβδομάδα εθελοντικής αιμοδοσίας με ενεργή ανταπόκριση από μέλη του συλλόγου μας. Στις 10 Ιουνίου συμμετείχαμε στη «γιορτή του πατέρα» που διοργανώθηκε στη νέα παραλία Θεσ/νίκης από τον σύλλογο Σ.Υ.Γ.Α.ΠΑ. Στις 27 Αυγούστου και στο πλαίσιο των Θεοτοκίων καλέσαμε το Ροκ συγκρότημα «Λουδίας» που μέλη του τυχαίνει να είναι και συντοπίτες μας, να δώσει συναυλία στην αυλή του 3ου Δημ. Σχ. Πεύκων σε μια προσπάθεια του συλλόγου να έρθει πιο κοντά στους νέους του τόπου μας. Σήμερα αριθμούμε περίπου 150 μέλη, προχωράμε όλοι μαζί μπροστά και εθελοντικά σε νέες δράσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου